Raed Arafat s-a născut la 24 mai 1964, la Damasc.
În 1981 soseşte la studii în România. Avea 16 ani şi jumătate. După terminarea facultăţii îşi depune actele pentru a pleca la specializare în Franţa, însă a izbucnit Revoluţia şi a rămas în Romania.
Primul an l-a petrecut la Piteşti unde studiază limba română. Urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. În timpul facultăţii îl cunoaşte pe profesorul Kaufmann care îi devine mentor.
În aceeaşi perioadă este acceptat într-o echipă de urgenţă specializată în intervenţii de chirurgie vasculară. După facultate, se specializează la Târgu Mures si la Cluj-Napoca în anestezie terapie intensivă (ATI).
Pasiunea pentru medicina de urgenţă
Pasiunea pentru medicina de urgenţă îşi are rădăcinile în copilărie. Raed Arafat povestea într-un interviu că urmărea la televizor un film cu paramedici din care nu pierdea niciun episod. În aceeşi perioadă, datorită vecinului său, directorul celui mai mare spital din ţara sa, intră pentru prima dată într-o sală de operaţie şi rămâne fascinat. Ulterior, în vacanţe, de dimineaţa până seara, îşi petrecea timpul la spital, în loc să se joace cu ceilalţi copii.
Anul înfiinţării SMURD
În anul 1990 Raed Arafat înfiinţează SMURD-ul, cel mai modern sistem de urgenţă din România. Referitor la implementarea acestui sistem, el declara într-un interviu acordat ziarului Adevărul în 2008 că reprezentanţii sistemului i-au fost potrivnici încă de la început: „ La începurile SMURD m-am confruntat cu o împotrivire totală din partea sistemului. Am avut, însă, în acelaşi timp, sprijin total din partea unor oameni care au avut poziţii cheie. Când a venit aşa-zisa baracă, unitatea de primiri urgenţe, care a fost adusă din Scoţia, am purtat un război deschis cu fostul director al Direcţiei de Sănătate de atunci. El avea alte concepţii - că nu trebuie să vină străinii să ne ajute".
Între 1995 şi 1996 sistemul s-a dezvoltat, punând accent pe instruirea şi pregătirea medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale ţării.
În anul 1998 numărul specialiştilor instruiţi depăşea 300.
În 1996 preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, care prevedea, prima dată în România, ca pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerare.
În 1997 a fost creată echipa de intervenţie rapidă care includea 25 de persoane dotate cu pagere care permiteau chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave. În acelaşi an s-a înfiinţat dispeceratul comun între SMURD şi Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Mureş.
Un an mai târziu SMURD Mureş a fost dotat cu o barcă de intervenţie pentru apele intra-teritoriale, având în vedere înecurile în apele râului Mureş.
În iunie acelaşi an a fost organizată o colectă publică pentru achiziţionarea unei noi ambulanţe de reanimare complet dotate. În decembrie a fost achiziţionată cea mai modernă ambulanţă de reanimare din România, cu finanţare asigurată de populaţie, instituţii şi firme din Judeţul Mureş.
În 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter Allouette III, iar după 2 ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte în acelaşi timp Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD.
În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, cu scopul de a sprijini SMURD-ul şi de a ajuta la dezvoltarea asistenţei medicale de urgenţă. Fundaţia nu are scop patrimonial şi nu desfăşoară activităţi care să aducă profit.
Motivul înfiinţării acestei fundaţii a fost gestionarea donaţiilor şi sponsorizărilor către SMURD, precum şi gestionarea campaniei 2% pentru SMURD.
Nu există nicio relaţie de subordonare sau control între SMURD şi Fundaţia pentru SMURD, cele 2 fiind entităţi total diferite.
La 23 august 2007 Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. În cadrul MS Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă.
Raed Arafat a demisionat în ianuarie 2012 în urma disputelor cu preşedintele Băsescu pe noul proiect al legii Sănătăţii, cu care Arafat nu este de acord. Ministrul Ritli Ladislau a confirmat renunţarea lui Raed Arafat la postul deţinut din 2007. Raef Arafat a făcut anunţul în cadrul unei conferinţe de presă.
Iată declaraţiile:
"Îmi pare rău că bunul-simţ a fost confundat de unii din mass-media că e ba teamă, frică, ba acceptare, sau cineva care ţine de scaun. Eu nu pot să intru în discuţii polemice cu nimeni, indiferent că e preşedinte sau altcineva, pe aspecte care necesită discuţii amănunţite ce nu pot fi epuizate doar în discuţii telefonice".
"Am primit multe telefoane să nu-mi dau demisia, pentru că ar fi mai uşor să apăr sistemul din interiror. Totuşi, şi ieri s-a pus tranşant problema că, dacă nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial, va trebui să plec.
Eu nu sunt de acord cu punctul oficial de vedere al Ministerului în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, consider că sistemul va avea un impact negativ când orice control care a mai rămas pe acest sistem va dispărea".
"Mulţumesc celor care m-au sunat să-mi spună să-mi dau demisia, să aibă încrederea că din afară voi putea să apăr sistemul, poate, mai bine. Desfiinţăm o lege cursivă, care are foarte multe lucruri în ea pentru sistemul de urgenţă, care a trecut prin mai multe teste şi au rămas valabile".
"De la un sistem integrat, în care concepţia e colaborarea şi complementaritatea pentru sprijinirea cetăţeanului, ajungem unul în care vor intra factorul şi interesul comercial, ce va intra în competiţie cu sectorul public, iar sistemul va deveni vulnerabil. Când ai un sistem cu interese comerciale şi firme concurente, nu mai poţi vorbi de un sistem integrat".
"E un sistem dezintegrat care se va dezvolta în 2,3, 4 ani. Când o să ne trezim unde am ajuns o să fie ireversibil. E un bilet dus, fără întors. Consider că am obligaţia să avertizez şi să spun public acest lucru, să nu tac şi să stau pe loc în speranţa că vom negocia. Negocierea va însemna automat compromisul pe actuala lege".
"SMURD primeşte fonduri din două surse statale. A spune că statul nu ştie pe ce cheltuieşte banii e prea dur. Pe cele 200 de echipaje ale SMURD se cheltuiesc 1,5% din fondurile UPU, o sumă marginală pentru 200 de echipaje, iar pe altă linie, MAI ştie foarte bine ce cheltuieşte pe SMURD - cheltuiala nu e mare, sub un milion lei pe an pentru rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii. Conceptul SMURD, la Interne merge cu pompierii, care au şi alte sarcini şi îndatoriri, iar la UPU cu medicii şi asistenţii care fac garda, dar nu sunt angajaţi speciali. Noua propunere îl va rupe în bucăţi".
"Din păcate, colegii care au scris această propunere, niciunul nu are cea mai mică experienţă în domeniul asistenţei medicale de urgenţă. E clar că ceea ce au pus pe hârtie, copy-paste de la legea actuală, şi introducând doar că există servicii concurenţiale şi omologate, li se pare normal, ei nu ştiu ce va însemna asta organizatoric".
Plec trist, dar cu capul sus
Întrebat despre impactul asupra pacientului, dr. Arafat a spus că sistemul va fi mai slab, clientul în stare critică nu îşi poate alege serviciul care să îl trateze, iar sistemul de stat va rămâne fără personal medical.
Medicul Arafat a afirmat că pleacă trist, dar cu capul sus şi, de fiecare dată când a plecat de la minister, a plecat liniştit, a dormit liniştit pentru că ştie că nu a făcut nimic rău.
Arafat a accentuat asupra faptului că pentru acest sistem s-a muncit foarte mult în Ministerul Sănătăţii. El a spus că se întoarce la postul său de la spitalul din Mureş, dar este posibil să îşi ia un concediu fără plată pentru 2- 3 luni pentru a organiza dezbateri pe noul proiect de lege.
În legătură cu noul consilier pe probleme de urgenţă, doctorul Tudor Ciuhodaru, Raed Arafat a remarcat că acesta a distrus sistemul SMURD de la Iaşi.
Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că Raed Arafat este cea mai mare pierdere a sistemului sanitar românesc din ultimii 20 de ani, iar cel care ar trebui să plece este Băsescu, întrucât îşi bate joc şi renunţă la serviciile acestui om.
"Este incredibil cum cel mai bun profesionist în domeniul medicinii de urgenţă - iar când spun profesionist mă refer la un om care ştie să scrie legi, care ştie să facă hotărâri şi ordine de ministru, care ştie să aplice legislaţia, care ştie să gândescă metodologic sistemul integrat de urgenţă - este incredibil cum un asemenea om este forţat să părăsească sistemul pe care l-a profesionalizat, pe care l-a perfecţionat şi pe care l-a făcut probabil cea mai importantă verigă a sistemului sanitar românesc", a spus Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu a apreciat că este de neacceptat ca un preşedinte în exerciţiu, cum este Traian Băsescu, să-şi bată joc şi să renunţe la serviciile lui Raed Arafat, un om care nu serveşte interesele şefului statului, dar serveşte interesele poporului român.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.