Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

joi, 5 ianuarie 2012

Nastere acasa ; Nastere asistata ; Nasterea fara dureri




Materialul de mai jos este adaptat dupa unul care se referea la o alta doula la sugestia femeilor pe care le-am asistat la nastere in ultimii 16 ani...

Pe perioada travaliului, le şterg fruntea de transpiraţie, le masez spatele si talpile (reflexoterapie), le ţin de mână, le şoptesc cuvinte de încurajare şi, când ajung la capătul puterilor, le asigur că pot duce misiunea la final - asta face o persoana care te asista sa iti aduci pe lume copilul in armonie si liniste...

Crina Veres, o tânără doctorita de 35 de ani din Cluj, mama, este printre primele "doula" din ţară. Termen grecesc, "doula" desemnează femeia care are grijă de altă femeie. Doula "este slujnica femeii însărcinate", in România sunt cel mult zece astfel de persoane.
Ce face, de fapt, o doula? Asistă la naştere, asigură gravida că tot ceea ce i se întâmplă este normal, o linişteşte şi se asigură că, emoţional, totul merge bine.

Crina este medic şi absolventă a Facultăţii de Psihologie, organizează cursuri pentru cuplurile care urmează să aibă copii, iar visul ei este să deschidă un centru în care gravidele să nască natural, cu moaşă, fără intervenţii medicale, dacă nu se impun. 

Intr-o astfel de clinica sau centru femeile gravide vor putea naşte pe vine, pe scaun special de naşteri, în apă, sau cum vor simţi că e mai confortabil. Fără injecţii şi fără tăieturi inutile. Aproape o sută de copii s-au născut până acum în prezenţa ei, iar pe opt dintre ei i-a moşit chiar acasă.

Cezariene pe bandă rulantă
In Bucuresti, Irina Popescu - 29 ani, mama, este o doula care asista la nasteri femei si care face parte din Fundaţia "Naşte cum simţi". Fundatia a câştigat 100.000 de euro la "Arena leilor" (emisiune-concurs de proiecte, la TVR). Irina speră că în acest an va reuşi să deschidă centrul, fie în cadrul unui spital, fie în apropiere.

Marea supărare a moaşelor este că în România medicii ginecologi decid rapid să declanşeze naşteri şi să facă cezariană. E mai comod pentru ei şi le intră mai mulţi bani în buzunar.

Dr. Crina, la cursurile pentru parinti constienti, le învaţă pe mamele care işi doresc o naştere cât mai naturală să nu accepte atât de uşor intervenţii asupra propriului organism şi să-şi lase corpul să decidă. Nu vede cu ochi buni injecţia cu oxitocină care forţează ieşirea fătului si ii altereaza starea psihica noului nascut, nici epiziotomia facuta de rutina (tăietură la nivelul perineului, pentru ca fătul să iasă mai uşor), atunci când nu sunt necesare.
La fel doula e impotriva sugestiilor medicilor care le conving pe mame că trebuie să dea copilului lapte praf. Pentru atitudinea ei, unii au acuzat-o că e adepta medicinei primitive şi mistice, dar tânăra tratează cu zâmbetul pe buze aceste acuzaţii.

Un studiu al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii arată că 30% din naşterile din România se fac prin cezariană, iar alte 30% dintre cele vaginale au fost provocate medical. Sunt cifre îngrijorătoare, apreciază Irina. "Există spitale de stat în care se face cezariană în proporţie de 60-70%. La fel, în spitalele private, e o practică prea des întâlnită".

Travaliul a fost intotdeauna un fenomen natural
În timpul travaliului, explică Crina, în organismul femeii se declanşează hormoni naturali, iar endorfinele ajută femeia să uite ulterior durerea şi să intre într-o stare ca de transă. Crina este pe cale sa puna la punct sistemul de psihoanalgezie care sa permita femeilor sa nasca deplin constiente si fara dureri astfel incat aducerea pe lume a unui copil sa fie si mai placuta.

Irina Popescu spune "Tot ceea ce ar trebui să se facă pentru ea ar fi să nu i se invadeze travaliul, să i se permită să se lase dusă de val". "Naşterea este experienţa ta, personală, de mamă, trăieşte-o cu toată implicarea şi cu toate forţele. Este păcat să o cedezi medicilor", este mesajul ei.

Cu fiecare naştere asistată, Crina vrea să  prevină  câte ceva din experienţa primelor două naşteri ale ei: nu i-a fost nimeni alături pentru că medicii nu au permis acest lucru, copiii au fost luaţi imediat de lângă ea şi tot personalul din spital o trata ca pe o bolnavă si mai doreste sa faciliteze si altor femei o parte din experientele minunate cu ultimii doi copii nascuti acasa in apa si fara dureri, in liniste, alaturi de familie, intr-un mediu familiar si cald, unde sotul isi poate sustine clipa de clipa sotia daca cei doi si mai ales mama, consimt sa se intample nasterea acasa si el sa ia parte la miracolul nasterii rodului iubirii lor.
La 20 de ani, când a născut primul copil, a simţit că ceea ce i s-a întâmplat în spital a fost mai degrabă traumatizant decât revelator. La a doua nastere la 23 de ani, datorita superficialitatii medicului a facut complicatii inutile, a trecut prin moarte clinica, si-a revenit dupa ce medicul credea ca o pierduse nu ca ar fi facut ceva care sa o ajute sa revina din acea stare.

Irina spunea despre nastere ca atunci "Când personalul medical îşi face treaba în mod mecanic, nimic din ceea ce ar trebuie să fie magia naşterii nu mai rămâne". Iar ca doula, Crina vrea să prevină experienţe similare pentru alte femei. Le învaţă să ceară copilul imediat după naştere.
In clinica, odata venit pe lume copilul e luat imediat de lângă mamă pentru a fi cântărit, curăţat,  masurat etc, dar recomandările medicale internaţionale sunt altele. Copilul ar trebui pus imediat pe pielea mamei, pentru ceea ce se numeşte «colonizarea cu germeni prietenoşi», pentru a mirosi mama şi a-i simţi ritmul cardiac cu care a fost familiarizat in perioada intrauterina.

Irina povestea despre o clienta de a ei:
"Ori laşi prostiile la o parte, ori naşti în câmp"
Pentru mulţi medici, filozofia Irinei pare o poveste fără sens. Ea îşi aminteşte povestea unei femei care a fugit pur şi simplu din spital pentru că medicul nu i-a respectat dorinţele. A găsit însă înţelegere în altă parte. "Ori facem ca mine şi lăsăm prostiile la o parte, ori naşti pe câmp", a fost ameninţarea medicului, după ce femeia se internase pentru a naşte.
Într-un alt caz, gravida îi comunicase din timp că nu doreşte niciun fel de intervenţie atâta timp cât ea şi copilul nu au probleme. Medicul a asigurat-o că aşa va fi, dar când s-au declanşat contracţiile i-a propus cezariană, invocând o mică problemă de col.
La solicitarea gravidei, Irina a luat rapid legătura cu o maternitate privată din Constanţa, a făcut rost de o maşină şi de bani, şi a plecat cu gravida în oraşul de la malul mării, unde, a doua zi, s-a născut un băieţel perfect sănătos.

SATISFACŢII din ce face doula: Patru copii născuţi, 20 asistati in clinici la solicitarea mamelor si acordul medicilor, 8 asistati la domiciliu fara mers la clinica la venirea pe lume şi alţii o sută, întâmpinaţi in clinici

COSTURI
Asistarea la naştere: 100 de euro
Daca mama naste acasa la cerere: 200 de euro, insa costurile sunt negociabile si cand nu era de unde femeile nu au platit pentru consultatii si naștere

Preţul pe care îl plătesc gravidele pentru asistarea la naştere este de 100 de euro. Cu câteva săptămâni înainte de naştere, doula se întâlneşte cu ambii părinţi şi stabilesc împreună un plan al naşterii, în funcţie de ceea ce îşi doresc ei. Doula ajunge acasă la gravidă de îndată ce începe travaliul şi petrec primele ore împreună.
În toată această perioadă ii asigur confortul: îi creez un mediu cu o lumină potrivită, muzica de relaxare, reflexoterapie mă asigur că nu e zgomot în jurul ei, îi fac masaj, o încurajez să se odihnească între contracţii pentru a-şi păstra energia, etc.
În prima parte a travaliului, femeia e vioaie şi comunicativă. Ulterior, începe să se interiorizeze, iar acesta e semnalul că trebuie să meargă la spital.
După internare, doula rămâne alături de viitoarea mamă şi nu pleacă din spital până nu vede copilul la sân. În spitalele private, prezenţa Crinei a fost tolerată de medici, deşi au existat şi situaţii în care a fost scoasă din sală fără explicaţii.
La stat, reticenţa a fost mai mare, însă a găsit şi medici cu mintea deschisă. Treaba doulei nu se încheie o dată cu naşterea, iar dacă mamele au nevoie în continuare de sprijin şi consiliere pot apela tot la ea. Face vizite la domiciliu, examinează copilul, oferă consiliere şi informaţii mamei. Fiecare vizită costă 150 de lei.



"Naşterea este experienţa ta personală de mamă, trăieşte-o cu toate forţele. E păcat să o cedezi medicilor." 
Irina Popescu, moaşă şi doula


Sarcina e un loc de maturizare sufleteasca si emotionala a viitoarei mame si a cuplului in sine... iar Nasterea e un proces fiziologic, natural, ce are rostul de a o imputernici pe femeie ca mama pentru cresterea si educarea fiintei pe care tocmai a adus-o pe lume si de a intari angajamentele dintre parteneri...
Crina Veres, medic, consilier psihologic si suport viitorilor parinti si copii

Nasteri binecuvanate tuturor mamicilor! Bun venit tuturor copiilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.