Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

luni, 30 ianuarie 2012

Povestea femeii care a dovedit, in sfarsit, ca se poate trai si fara bani


Acum 22 de ani, profesoara Heidemarie Shvermer, din Germania, a divortat si s-a mutat la Dortmund. Acolo a impresionat-o numarul mare de vagabonzi din oras, oameni care n-aveau locuinta, n-aveau rude, n-aveau nici bani. Traiau din ce apucau. N-aveau bani, dar erau fericiti. Cel putin, asa i s-a parut ei. Convinsa ca banii nu aduc fericirea, doamna Heidemarie Shvermer a hotarat sa vina in ajutorul acestor oameni necajiti, dar fericiti, cu ce aveau ei nevoie - in nici un caz cu bani.
 
Magazinul "dai si iei"
Asa a ajuns sa deschida, in Dortmund, un magazin, cum nu exista altul nicaieri in lume: un tip de comert care nu face uz de bani. Face uz numai de troc. Magazinul se numeste "Gib un Nimm" (in traducere aproximativa "dai si iei"), unde oricine poate obtine orice lucru, daca lasa altul in schimb. Magazinul este universal si comercializeaza haine vechi, incaltaminte, obiecte casnice, piese auto, mobilier si chiar servicii. In prima faza, vagabonzii nu s-au inghesuit spre magazin. Poate nu aflasera, poate n-au fost atrasi, poate au crezut ca-i o cursa. S-au inghesuit insa pensionarii si somerii, aducand tot felul de lucururi de care n-aveau nevoie si preluand altele care le erau utile. In scurt timp, magazinul a devenit o curiozitate a orasului.
 
Totul la schimb
Succesul a depasit asteptarile celei care infiintase magazinul. Se convingea tot mai mult cat de inutili sunt banii, cum ne incurca ei in viata noastra si cum ne creeaza iluzii, cand, de fapt, nu ne pot aduce fericirea. Curand, inimoasa initiatoare a renuntat sa-si mai achizitioneze lucruri noi pentru ea insasi. Tot ce-i trebuia obtinea in sistemul "dai si iei". A dat tot ce a socotit ca adunase intr-o viata fara sa-i foloseasca si a pastrat doar strictul necesar, atat cat sa incapa intr-o valiza si un rucsac. Dar acesta a fost numai inceputul. In anul 1996, femeia a hotarat sa renunte ea insasi la bani. Din cand in cand, ca sa aiba activitate, se ocupa cu spalatul vaselor, dar niciodata nu primea vreun ban. Daca avea nevoie de ceva, cerea sa i se dea "la schimb". Intre timp, cand copiii ei au crescut, s-a mutat - tot la schimb - intr-un apartament mai mic si, de 15 ani, n-a atins cu mana ei nici macar o moneda sau o bancnota. Traieste pe principiul "Gib un Nimm".
 
A scris doua carti gratis
Heidemarie Shvermer, in prezent in varsta de 69 de ani, a scris doua carti pe tema banilor care nu aduc fericirea - la propriu, nu numai la figurat - iar drepturile de autor a rugat sa fie virate in scopuri filantropice, ca sa le fie de folos celor care inca isi mai inchipuie ca vor atinge fericirea cu ajutorul banilor. Desi nu doreste sa aiba bani, n-a renuntat de vechiul ei cont de la banca, unul modest, care ii aduce lunar o dobanda de 200 euro. Fireste, dobanda n-o ridica niciodata, dar considera ca o rezerva, pentru cazuri neprevazute, este necesara. Intrucat nu are venituri, Heidemarie nu plateste impozite si nici contributii sociale sau asigurari de sanatate. Perfect sanatoasa, la cei 69 de ani ai ei, sustine ca organismul stie sa se apere singur de boli mai bine decat orice medic si orice medicament, pe care trebuie sa-l platesti, desigur, cu bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.