Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

luni, 20 februarie 2012

Ne-am liniştit... Guvernul a legalizat magia

Fondatorul Federaţiei Române de Iluzionism şi Magie a reuşit să dezvolte un standard ocupaţional al meseriei de magician
Ne-am liniştit. Guvernul a legalizat magia...
20 Februarie 2012
Dacă ai practicat măcar doi ani magia în spectacole şi ai terminat cel puţin liceul, poţi primi de acum o diplomă "de profesionist" al iluziilor, atestată de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Mai ai de trecut doar un hop pentru a fi magician cu acte în regulă: cinci zile de şcoală la Federaţia Română de Iluzionism şi Magie (FRIM).

Meseria de "maestru magician" a fost introdusă în această lună în nomenclatorul de ocupaţii din România. Tot acum au fost impuse oficial şi criteriile minime conform cărora o persoană se poate considera un bun iluzionist. "Trebuie să înţeleagă toţi cei care îşi cumpără trucuri că nu poţi deveni magician peste noapte. După lupte seculare, am reuşit să dezvoltăm un standard ocupaţional al meseriei de magician", ne-a avertizat, într-un email, Andrei Teaşcă, fondatorul Federaţiei Române de Iluzionism şi Magie (FRIM).

Reacţia sa a venit după ce România liberă a publicat un documentar în care arătam că tot mai mulţi aşa-zişi magicieni organizează spectacole, în general televizate, din care câştigă zeci de mii de euro. Ce nu ştiu însă spectatorii este că majoritatea trucurilor folosite sunt incredibil de ieftine şi pot fi cumpărate de oricine la orice colţ de internet. Practic, orice persoană se poate prezenta ca magician dacă e dispus să cheltuie câteva zeci sau sute de dolari. (VEZI AICI) Astfel, o lingură care se îndoaie cu puterea minţii costă doar 197 de dolari, un pachet de cărţi care îţi permite să ghiceşti As-ul fără puteri supranaturale e doar 16 dolari, o pereche specială de cătuşe care se eliberează magic pleacă de la opt dolari. Ceva mai scumpe sunt mesele care levitează, care pot ajunge şi 4000 de dolari.
"Tu vii la noi să te păcălim frumos"
L-am întâlnit pe Andrei Teaşcă la nou inaugurata sa cafenea de magie, situată chiar în centrul Capitalei. Fondatorul Federaţiei Române de Iluzionism şi Magie era la fel de pornit pe "escrocii care au nesimţirea să susţină că au puteri magice". Într-un spaţiu înconjurat de tablouri şi flancat de două manechine îmbrăcate în haine de teatru, câteva persoane priveau o proiecţie a unui film mut cu Charlie Chaplin. O tânără subţire, cu un frac argintiu, ne-a întâmpinat şi ne-a întrebat dacă preferăm ceai sau sifon cu sirop. Era Cristina Strecopitov, "prima femeie magician din România". Ne-am aşezat la o masă şi Andrei Teaşcă s-a dezlănţuit. "N-avem voie să susţinem că avem bioenergie sau alte chestii supranaturale, că nu am inventat noi magia. Cine afirmă asta e un escroc", a reacţionat Andrei Teaşcă. "În vremurile noastre nu mai vii ca un scamator, la ora asta totul are legătură cu teatrul şi cu spectacolul. Tu vii la noi să te păcălim frumos, să intrăm într-o comunicare. E oarecum la fel ca la teatru, ştii că Romeo şi Julieta de pe scenă nu mor cu adevărat, dar asta nu te împiedică să plângi", îşi expune magicianul crezul său profesional.
Andrei Teaşcă şi-a pus în cap să pună ordine în lumea iluzionismului din România, "unde acum e haos". Tocmai de aia a creat FRIM. "Federaţia este un ONG care se vrea un forum suprem al tuturor magicienilor. Clar că nu o să fie, pentru că nu o să accepte băieţii ăştia. Federaţia e formată, în acest moment, din Asociaţia Teatrul de Magie şi Asociaţia Magicienilor şi Iluzioniştilor din România. Dintre toţi magicienii de profesie din România, noi avem cam jumătate, adică 30-40 de profesionişti", afirmă Andrei Teaşcă. El nu-i recunoaşte drept colegi pe cei care vor doar să scoată un ban din iluzii şi pe amatorii care tratează magia ca o pasiune. "Pasionaţi sunt cu sutele, unii care fac trucuri cu cărţi, dar ăia nu contează".
"Nu poţi să vinzi gogoşi fără teatru"
O altă construcţie a lui Andrei Teaşcă menită a impune nişte standarde în meserie este Academia de Magie, un fel de for unde oricine poate deveni iluzionist. "Am creat Academia pentru a avea urmaşi", afirmă el. În fiecare sâmbătă, oricine doreşte, contra unei sume de 30 de lei copii şi 80 de lei adulţii, poate pătrunde în tainele magiei. "Nu îi învăţăm să se ducă spre zona de şmecherie, ci spre cultură. Nu este o şcoală unde înveţi trucuri, ci cum să faci un spectacol frumos". De altfel, asta e cheia de boltă în viziunea lui Andrei Teaşcă. El admite că face aceleaşi trucuri ca toţi ceilalţi, dar, spune el, le face cu clasă. "Nu poţi să vii pe scenă să vinzi gogoşi dacă nu ai noţiuni de teatru, de arta actorului. Éu mă folosesc de scenariu, de poveste, ofer nişte personaje. Magia este în sufletul şi inima spectatorului", declamă magicianul. Absolventul de academie primeşte şi o hârtie, dar aceasta e mai degrabă utilă ca amintire.
Din martie însă, Andrei Teaşcă dă drumul şi la prima şcoală de magie atestată, de la care pleci cu o diplomă de iluzionism recunoscută oficial de statul român.  Dar, nu va fi primit oricine la curs, ne asigură magicianul fondator. "Trebuie să ai minimum doi ani de experienţă în domeniu, ca amator, şi să fi terminat liceul". La şcoală, "elevii" vor mai învăţa că nu poţi să te duci la televizor, să te scuipi în palme şi să spui "Acum, hai să facem trucul", vor studia psihologia spectatorului, "cum să-l manipulezi frumos". "Pe vremuri, magicienii aveau prestanţă, mergeau în frac. Vrem să readucem asta. Acum, unii dintre aşa-zişii colegi ai mei stau cocoşaţi pe scenă, nu ştiu ce să facă cu mâinile sau stau aiurea în lumină".

Asistenta de magie, standard ocupaţional.
Federaţia Română de Magie şi Iluzionism a obţinut introducerea în nomenclatorul de meserii şi a ocupaţiilor de prestdigitator - cod 516911  - şi iluzionist de circ - cod 516912. "Acum vrem să impunem şi standardul ocupaţional pentru meseria de prestidigitator. Acesta e un iluzionist mai slab, mai puţin pregătit, adică orice tânăr care are un pachet de cărţi şi face câteva trucuri mici. Şi avem aceleaşi intenţii şi pentru asistenta de magie", ne-a explicat Andrei Teaşcă. "Aşa, oamenii aceştia o să poată să intre în legalitate, să-şi deschidă o firmă, să elibereze facturi. Şi să fie sancţionaţi, dacă spectatorul nu este mulţumit", a menţionat fondatorul Federaţiei Române de Magie şi Iluzionism.
Teatrul de Magie - 200.000 de dolari.
Andrei Teaşcă a terminat actoria şi a activat în trupa lui Dan Puric. La un moment dat, a decis să plece în străinătate şi a ajuns la Disneyland Coreea. Acolo a intrat în contact cu lumea magiei şi a decis că vrea să facă şi el aşa ceva. "Mi-am dat seama că am aur, dacă pun aceste trucuri în teatru". A urma la rândul său cursuri, s-a înscris în asociaţii de magie din SUA, iar în 2008 s-a întors în România. De atunci, susţine că a investit 200.000 de dolari într-un Teatru de Magie şi în trucuri.

Un comentariu:

  1. Maimutele care conduc lumea vor sa devalorizeze ideea ca exista oameni care au puteri inexplicabile de stiinta(maimutelor).Maimutele n-au "puteri" (creierul de maimuta e prea mic)dar conduc cu ajutorul banilor.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.