Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

sâmbătă, 11 aprilie 2015

SODA CAUSTICA IN MANCARE - E524

CITITI CU ATENTIE ?!!!!!!!!!!!!!! 
 
"Acum citeva zile eram la bucataria firmei si sporovaiam cu femeia de serviciu care ne povestea ca, in trecut, a lucrat la o fabrica de sticksuri si covrigei. Zicea femeia ca inainte de-a fi bagati la cuptor, se toarna peste ei soda caustica. Ca sa fiu cinstit, mi s-a parut absolut idioata istoria si i-am replicat ca nu pot sa cred asa ceva, ca probabil se insala. Ea a insistat precizind ca treaba ei era sa dizolve praful de soda in apa, dar atunci cind se stropea pe maini, se irita rau pentru ca era foarte acida. In timp ce discutam, a aparut un coleg  care a zis ca stie de mult de asta fiindca un amic lucreaza la o fabrica mare de panificatie si i-a povestit ca se pune soda pe covrigei si sticksuri.  Am plecat acasa destul de confuzat si am luat in drum o punguta de sticksuri. Pe lista de ingrediente erau lucrurile banale, cum e faina, apa, sarea, dar si citeva E-uri. Ca sa ma lamuresc le-am cautat pe net si am descoperit cu uimire ca unul dintre ele, mai exact E524, chiar asta este in realitate: soda caustica

Deci in mod oficial, producatorii de sticksuri si covrigei recunosc cu onestitate ca toarna soda pe produse.

Sint E-uri inofensive, unele foarte periculoase si cele mai multe despre care nu se stie exact cit de periculoase.
Mai departe, m-am intrebat pentru ce dracu e nevoie sa se puna tocmai soda pe covrigei si am cautat pe net.
Am gasit multe informatii si se pare ca e un subiect cunoscut de mult timp. Explicatia este ca soda face ca la coacere sa se formeze un strat caramelizat si crocant. Deci, ca sa fie crocant, se pune soda care da si un gust anume, usor de recunoscut, si chiar un miros specific.

“Cica, secretul cojii maronii, lucioase si usor intepatoare la gust, care se desprinde usor de pe pretzelsul bavarez, este scufundarea acestora intr-o baie de soda caustica inainte de a fi bagati la cuptor!! "Ca fapt divers, majoritatea sticksurilor pe care le mancati au trecut si ele printr-o baie de soda caustica (puteti testa asta cu varful limbii pe un stick, unde veti simti un gust usor chimic si intepator, de sapun sau detergent). Evident, este vorba despre o concentratie de doar 3% (30g / 3 linguri de soda la 1L de apa), iar rolul acestei bai bazice (dupa cum am invatat noi la chimie) este de a reduce aciditatea de la suprafata covrigului, permitand amidonului din coca sa se transforme in zahar, care se va carameliza frumos si elegant."
 Punct.

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. In articol se vorbeste de sticksuri si covrigei scaldati inainte de coacere in baie de sodă caustică - NaOH, omitandu-se a se spune ca la dilutii mici, aceasta substanta aflata in contact cu bioxidul de carbon din aer, formeaza carbonat de sodiu (Na2CO3, cunoscuta si ca sodă de rufe, sau aditiv E500). Carbonatul de sodiu rezulta de asemenea si la coacerea aluaturilor continand banalul praf de copt (bicarbonat de sodiu - NaHCO3, tot aditiv E500). Acelasi simbol de E este atribuit celor doua substante – bicarbonat si carbonat de sodiu- deoarece in procesul coacerii praful de copt se descompune in carbonat de sodiu, bioxid de carbon si apa - http://ro.wikipedia.org/wiki/Bicarbonat_de_sodiu
    In functie de concentratia lor si de procesele in care sunt folosite, aceste substante constituie ceea ce cunoastem sub denumirea de „sodă”, sau doar niste aditivi alimentari (E-uri), si anume:
    - carbonat de sodiu, Na2CO3, sodă de rufe, sodă calcinată , se spala rufele cu ea , E500 (ca E500 are doua variante: carbonat de sodiu Na2CO3 si bicarbonat de sodiu NaHCO3);
    - hidroxid de sodiu, NaOH, cunoscut și drept sodă caustică, foloseste la fabricarea sapunului, dar este cunoscut si ca E524.
    In patiserie rolul acestor substante (E524 si E500) aplicate pe suprafata produselor este de a îmbunătăți rumenirea prin schimbarea ph-ului suprafetei si de a fragezi, sau a face fragila crusta formata in urma coaceii. http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_carbonate
    Cineva pe internet posteaza o reteta de covrigei cu coaja maronie si usor intepatoare, in care baia de hidroxid de sodiu este inlocuita cu una de bicarbonat de sodiu. Ca agent de afanare este folosita drojdia. http://crazymothercooker.blogspot.ro/2009/12/pretzel-bavarez-cu-bratwurst-si-mustar.html

    Problemele apar cand produse continand asemenea E-uri sunt consumate in mod exagerat, sau de catre cei care sufera de hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, probleme renale, s.a.

    • Serviciul online si mobil de verificare a compozitiei produselor - ControlEuri.ro .
    Cu triunghi rosu sunt marcate e-urile periculoase.
    E524 – Hidroxid de sodiu nu este considerat a fi unul periculos, ci unul cu nivel critic Atentie !
    Cu nivel critic Considerat sigur sunt:
    - E500 i - Carbonat de sodiu
    - E500 ii - Bicarbonat de sodiu
    Cauta aici E-ul cu click, dupa criteriile indicate in site: http://www.controleuri.ro/lista-euri
    • Aditivi alimentari folositi in Romania si UE http://cesamancam.ro/e_uri_in-romania.html

    • E211 - Benzoatul de sodiu, sau E223 - Metabisulfit de sodiu din biscuiti sunt E-uri mult mai periculoase decat hidroxidul de sodiu.
    Le veti gasi in foarte multe sortimente de biscuiti.
    Au rol bacteriostatic și fungistatic. Fara acestea produsele respective n-ar rezista luni de zile pe rafturile magazinelor .
    http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e211-benzoat-de-sodiu-1014.html
    http://www.controleuri.ro/euri-detalii/e223-metabisulfit-de-sodiu-1026.html
    E211 - Benzoatul de sodiu este frecvent utilizat ca si conservant in diverse produse alimentare cum ar fi dressing-urile pentru salate, băuturile carbogazoase (exemple: Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max şi Pepsi Light), gemurile, sucurile de fructe citrice, muraturile, condimentele, biscuitii, produsele de patiserie, unele produse din carne. https://behealthysfatulfarmacistului.wordpress.com/2012/08/30/povestea-muraturilor-toxice/
    E223 - Metabisulfit de sodiu (sinonim: sulfiti) este foarte des folosit în industria vinului, iar în alimente se găseşte în foarte multe tipuri de biscuiţi şi prăjituri. Mai poate fi găsit în produsele unor lanţuri fast food şi în sucuri naturale, murături, fructe uscate şi medicamente.
    http://cesamancam.ro/e223-metabisulfit-de-sodiu.html
    PUNCT.

    RăspundețiȘtergere
  4. 3 linguri de soda la 1 litru de apa este enorm de mult! Se moare din asa o concentratie! In alta ordine de idei,pe vremuri ,se producea compot de piersici depilate,iar depilarea se facea cu soda caustica,dupa care urma neutralizarea cu apa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru mine { Dr dawn acuna }! Soțul meu a încetat să completeze actele de divorț după ce te-am contactat pentru a mă ajuta să opresc divorțul cu soțul meu și acum lucrurile merg mult mai bine acum. După cum ați spus, tot procesul privind divorțul a fost anulat și femeia rea ​​care provoacă problema în căsnicia mea a fost trimisă de soțul meu și acum suntem fericiți împreună, dacă aveți probleme în relație sau căsătorie sau orice alte probleme. , îi puteți e-mail la: ( dawnacuna314@gmail.com ) sau WhatsApp ei ( +2348032246310 ).

    S-a specializat pe următoarele vrăji:

    *Vrăji de dragoste
    *Vrăji de căsătorie
    *Vrăji de bani
    *Vrăji de frumusețe
    *Vrăji de bogăție
    *VÂRGILE DE ATRACȚIE SEXUALĂ
    *VRAJI DE VINDECA HIV
    *Vrăji de cazinou
    *ELIMINAȚI Vrăjile de blestem
    *Vrăji de protecție
    *Vrăji de loterie
    *Vrăji de noroc
    *VORGE DE FERTILITATE

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.