Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

luni, 31 martie 2014

Uleiul MCT - sursa de energie pentru neuroni

Uleiul MCT este o puternica sursa de energie pentru neuroni, este de ajutor in pierderea de greutate si ofera sprijin celor cu anumite afectiuni. Sportivii il folosesc pentru a face performanta si pentru a creste masa musculara. Uleiul MCT se utilizeaza de asemenea pentru a induce, intr-o oarecare masura, efectele benefice ale unei diete ketogenice.


Uleiul MCT este compus din trigliceride cu catena medie. Se extrage din uleiul de cocos sau din cel de samburi de palmier. De ce este deosebit uleiul MCT? Majoritatea grasimilor din alimentatie contin trigliceride cu catena lunga. Uleiul de cocos are trigliceride cu catena medie, intr-o proportie de aproximativ 66%, iar restul lipidelor din compozitia sa nu sunt deosebite si se gasesc oricum in cantitati prea mari in dietastandard occidentala. Trigliceridele cu catena medie au 6, 8, 10, respectiv 12 atomi de carbon. Uleiul MCT contine mai ales acizii grasi cu catena medie de 8 (acidul caprilic) si 10 atomi de carbon (acidul capric).


Ce este special la modul in care aceste grasimi sunt metabolizate? In primul rand nu se comporta ca niste grasimi. Fiind hidrosolubile, spre deosebire de celelalte lipide, sunt absorbite din tubul digestiv direct in sange (in vena porta) si de la acest nivel ajung la ficat, unde se metabolizeaza rapid, producand cantitati mari de corpi cetonici. Grasimile obisnuite au nevoie de saruri biliare si enzime digestive pentru a fi asimilate, intra apoi in circulatia limfatica si nu direct in sange. Odata absorbite, grasimile obisnuite au mai multe sanse sa se depuna ca masa adipoasa, in timp ce trigliceridele cu catena medie, dupa cum s-a mentionat mai sus, sunt utilizate imediat ca sursa de energie.

Uleiul MCT este o resursa energetica pentru creier. Persoanele cu Alzheimer prezinta o degradare a neuronilor si nu reusesc sa foloseasca eficient glucoza, dar pot utiliza corpi cetonici. Cei cu epilepsie, de asemenea, pot sa beneficieze de uleiul MTC. Se pare ca corpii cetonici au capacitatea de a stabiliza retelele neuronale hiperexcitabile. Sunt indicii ca acelasi mecanism s-ar aplica si in cazul bolii bipolare. Studii promitatoare arata ca si persoanele cu autism, Parkinson sau depresie ar putea sa beneficieze de corpii cetonici si, implicit, de uleiul MCT.

In domeniul medical trigliceridele cu catena medie sunt folosite si in tratamentul afectiunilor gastrointestinale care presupun o absorbtie deficitara a grasimilor. Se apeleaza la acestea pentru ca se absorb rapid, direct si fara ajutorul sarurilor biliare si a enzimelor digestive. Cand tubul intestinal nu mai este deloc functional, exista preparate cu trigliceride cu catena medie care se administreaza intravenos. Pentru ca ajung direct in sange si nu trec prin limfa, se pot administra persoanelor cu pierderi limfatice. De asemenea, se dau si celor in stadii terminale de boala pentru a impiedica pierderea de masa musculara.

Exista indicii ca uleiul MCT ar putea sa creasca absorbtia de calciu si magneziu.

Se foloseste in lumea sportului si fitnesului ca sursa de energie in timpul antrenamentelor, dar si pentru arderea grasimilor si cresterea masei musculare. Acesta este motivul pentru care se gaseste in magazinele de suplimente nutritive.


Uleiul MCT trebuie utilizat cu precautie si in cantitate mica, respectand instructiunile clare ale medicului, nutritionistului sau ale producatorui mentionate si pe eticheta produsului. Este contraindicat in sarcina, la cei cu afectiuni ale ficatului si la diabetici. Ca efecte adverse, la unele persoane, pot sa apara greata, voma, diaree, balonare, disconfort abdominal etc. Consumat impreuna cu mancarea, este posibil ca aceste probleme sa se reduca sau sa dispara. 


Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.