Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

vineri, 22 august 2014

OREZUL NEGRU – UN ALIMENT interzis?

OREZUL NEGRU 

E bine cand afli o informatie importanta sa o impartasesti si celorlalti. Daca macar 1% dintre cei care vor citi acest material, vor aplica in dieta zilnica invatatura de aici, atunci un pas important va fi fost facut. 
Stiu ca pare un fel de poveste SF dar decat iaurtul cu termen de valabilitate 2 luni (care e mai mult promovat ca purgativ, pt. deconstipare {adica iaurt de kkt} decat ca un aliment), decat laptele care rezista in magazine 6 (sase) luni, decat rosiile fara gust, modificate genetic prin adaugire de gene de peste antarctic pentru a rezista in frigider luni de zile (faceti experimentul cu rosiile’n frigider – uitati de ele acolo- si o sa aveti confirmarea)
Orezul negru mai este cunoscut si ca ” orezul interzis” pentru ca la origini, in China, era considerat orezul imparatului si nu era permis altcuiva (fara aprobare !!!) sa-l consume. Ce este cu adevarat incredibil este faptul ca orezul negru contine antioxidanti chiar mai mult (per portie) decat afinele, care sunt renumite pentru proprietatile anti-imbatranire. Orezul negru are mai multe vitamine, minerale si fibre decât orice alt soi de orez. Culoarea neagra nu este artificială si este rezultatul continutului ridicat de antocianina. Conform dictionar medical (sfatulmedicului.ro)

ANTOCIANINA reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organism). 

O lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti sănătosi decât o lingură de afine.
conform oamenilor de stiinta prezenti in vara lui 2010 la reuniunea naţională a American Chemical Society (ACS) în Boston. “O lingura cu boabe de orez negru conţine mai multi antioxidanti antocianina decât se găsesc într-o linguriţă de afine, dar cu mai puţin zahăr şi mai multe fibre si antioxidanti vitamina E,” declara Zhimin Xu – profesor asociat la departamentul de stiinta alimentelor de la Louisiana State University din Baton Rouge. Antioxidanţi antocianinei ajuta împotriva bolilor de inima, cancer si alte boli. Mai multe studii au aratat ca poate reduce inclusiv nivelul de colesterol LDL din sânge (colesterolul rău).
Informatii nutritionale: ¼ ceasca orez nefiert negru contine 1,5 grame de grăsimi, 34 de grame de carbohidrati, 2 grame de fibre, conţine în jur de 160 de calorii, nu este lipicios sau dur, conţinut substanţial de minerale, bună sursă de fier, sursă importantă de aminoacizi, cantităţi mici de vitamina B.
Datele nutriţionale (per 100g):

Nutrient cantitate Nutrient cantitate 

Alanine 0.437 g Carbohydrate, 76.17 g Fatty acids, total monounsaturated 0.971 g Folate, food 20 mcgIron, Fe 1.80 mg
Arginine 0.569 g Copper, Cu 0.277 mg Fatty acids, total polyunsaturated 0.959 g Folate, total 20 mcgIsoleucine 0.318 g
Ash 1.27 g Cystine 0.091 g Fatty acids, total saturated 0.536 g Glutamic acid 1.528 g Leucine 0.620 g
Aspartic acid 0.702 g Energy 1515 kj Fiber, total dietary 3.4 g Glycine 0.369 g Lysine 0.286 g
Calcium, Ca 33 mg Energy 362 kcal Folate, DFE 20 mcg_DFE Histidine 0.190 g Magnesium, Mg 143 mg

Manganese, Mn 3.743 mg Methionine 0.169 g Phosphorus, P 264 mg Potassium, K 268 mg
Proline 0.352 g Protein 7.50 g Riboflavin 0.043 mg Serine 0.388 g Sodium, Na 4 mg
Thiamin 0.413 mg 
Threonine 0.275 g Total lipid (fat) 2.68 g Tryptophan 0.096 g Tyrosine 0.281 g
Valine 0.440 g 
Vitamin B-6 0.509 mg Water 12.37 g Zinc, Zn 2.02 mg 
Cateva retete cu orez negru 
OREZ NEGRU cu praz 
Ingrediente pt. 4 porţii
3/4 ceasca orez negru + 1,5 cana de apa + 3/4 lingurita sare + 2 linguri de ulei vegetal + O legatura praz, tocat (3/4 cana) + 1 lingura de ghimbir proaspat tocat decojit + 1 cartof mare dulce (12 – 14 uncii) curatat si taiat cuburi 1cm
garnitura: praz verde tocat.
Se clăteşte orezul într-o sită, sub apa rece. Se pune la foc orezul, apa şi 1/2 linguriţă de sare, într-o cratiţă, dupa ce incepe sa fiarba se reduce focul la mic si se gateste orezul, acoperit, până când apa este absorbită, aproximativ 30 de de minute. Dupa 30 min. orezul trebuie sa fie inmuiat, Daca mai trebuie apa – adaugati. Apa care ramane (usor colorata in negru) NU SE ARUNCA – se bea ca atare sau se foloseste la alte mancaruri. Orezul este lasat acoperit vreo 10 minute. In timp ce se fierbe orezul, intr-o tigaie, se incalzeste uleiul, la foc mediu, dupa care se calesc prazul, ghimbirul si cartofii, amestecand continuu, timp de 2 min. Se micsoreaza focul si se adauga sarea ramasa (1/4 lingurita) si piper dupa gust. Se amesteca din cand in cand si se acopera tigaia pana cand cartofii devin moi (aprox. 12 min.) Se adauga orezul si se amesteca usor.
 
Salata asiatica cu orez negru 
Ingrediente 
1 / 2 cana de orez negru
1 morcov ras
1/3 ardei gras verde
1/2 kg. de roşii struguri (grape tomatoes) (sunt asemanatoare cu rosiile cherry dar mai mari) 

1/4 cana afine uscate, tocate
1/4 ceasca migdale
 
Sos
1 lingurita ghimbir ras
1 lingura sos de soia
2 linguri de miere
1 lingura de ulei de susan lumina
1 / 2 lingurita piper negru
Se fierbe orezul negru in 2 căni de apă până se inmoaie , daca e cazul se adauga apă suplimentar. Dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca complet.
 
Adauga sos şi toate celelalte ingrediente intr-un castron şi marinat timp de 15 minute sau mai mult. Se adauga orezul răcit in amestec şi se serveşte. 
Ouă peste orez negru 
1 lingura ulei de masline
1/2 ceapa, tocata
2 varfuri de sare
piper roşu macinat
3/4 ceasca organic tofu, taiat in cuburi mici
1 catel de usturoi mic, tocat
2 - 3 cani spanac sau ridichi
2-3 cesti de orez negru
4 ouă
 
se pun 2 cesti de orez negru in 3 cesti de apa si se fierbe pana cand orezul este fraged (aproximativ 35 de minute) – daca mai trebuie apa adaugati in timpul fierberii. 
Incalziti ulei de măsline într-o tigaie destul de mare sau wok la foc mediu-mare. Adăugaţi ceapa, sarea, piper roşu. Odată ce ceapa s-a înmuiat, se amestecă cu tofu si tineti pe foc, amestecand ocazional până cand ceapa si tofu capata o culoare maronie. Se adauga usturoiul si verdeata, si se mai tine la foc inca 3 minute, sau până când devin moi. Se amestecă orezul fiert şi sote până bine încălzite. Luaţi de pe foc şi puneti deoparte. 
Fierbeti niste apa (aproximativ jumătate plin) într-o alta cratiţă. Spargeti oualele si fierbetile in apa. Cand albusul se intareste – sunt fierte. Scoateţi ouălele fierte cu o ustensilă plata de bucătărie si asezatile peste amestecul de orez si legume. 
RISOTTO DE OREZ NEGRU (Risotto este o categorie de mâncare italiana, cu orez fiert in supa pana la consistenţă de cremă) 
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
1 lingurita de unt
1/2 ceapa, tocata
3/4 ceasca orez negru
1 cană de ciuperci,
3/4 ceasca fasole
2 căţei de usturoi zdrobiti
4-5 cupe supa de de pui cu zarzavat
1/2 cana vin alb de gatit
3-4 felii de bacon, tăiate în fâşii mici
Sare & Piper
Busuioc proaspete sau uscat
 
sos Risotto
5 -6 rosii taiate in patru
6 catei de usturoi, foarte fin tocati
Sare
Piper negru proaspat
1 lingura piper pisat roşu (mai mult sau mai puţin)
ulei de masline dupa gust
2 linguri de otet balsamic
1 lingura rozmarin proaspat, tocat
 
Creveţi
12 creveţi curatati
4 catei de usturoi, zdrobiti
piper rosu măcinat
1 ½ lingurite de ulei de măsline extravirgin.
Sare
Busuioc
 
Pregătirea:
Sos

se amesteca toate ingredientele intr-un vas rezistent si se baga în cuptor la aproximativ 400 grade, timp de 35 minute sau până când se rumenesc. Scoateţi şi amestecti dupa care reintroduceti in cuptor pentru încă 15 minute. Dupa aceasta se scoate din cuptor si folositi un blender pentru omogenizare amestec (sos)
 
Creveţii
Scoateţi cochiliile si curatatii foarte bine. Marinati în sare, piper rosu, ierburi si usturoiul tocat pentru 30 de minute. Rumeniti creveţii intr-o tigaie pentru câteva minute pe fiecare parte, până când devin roz, luati de pe foc si lasati-i sa se raceasca.
 
Orezul
Incalziti uleiul de măsline în tigaie, la foc mediu, şi adaugati ciupercile. Gatitit până când devin moi. Adăugaţi slănină şi mai lasati pe foc suplimentar, 5 minute. Schimba setarea de căldură la cel mai mic şi se adaugă fasolea. Gatiti pentru inca 5 minute. Luaţi de pe foc.
 
Într-o altă tigaie caliti cateii de usturoi tocat in ulei de masline pentru câteva minute, se adauga untul si ceapa şi se fierb până se înmoaie. 
Se amestecă în orez negru, cu putina sare si se fierbe la foc mic timp de 5 minute. Se adauga vinul, şi se fierbe timp de inca 5 minute. Adauga 1 cana de sos încălzit & continua gătitul până când orezul se inmoaie sau amestecul incepe sa fie cremos + adăuga de stoc suplimentare necesare atunci când este absorbită de alte aproximativ 30 de minute. În cazul în care orezul nu este încă gata, se adaugă apă şi se fierbe până se înmoaie. 
Pune orezul intr-un vas de servire, se toarnă o parte din sos pe partea de sus, (restul poate fi à la carte). Puneti creveţii deasupra şi serviti 

http://peceresoare.wordpress.com/2011/03/01/orezul-negru-un-aliment-interzis/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.