Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)

Nemuritoare printre Nemuritori (chiar daca unii se mai cred muritori de rand)
Nemuritoare printre Nemuritori... Desavarsita printre Desavarsiti... Geniala printre Genii... Tacere din Liniste... Aduna duh de pace in sufetul tau si mii de insi se vor mantui in jurul tau ( Sf. Serafim de Sarov )

luni, 28 ianuarie 2013

Principiul celor cinci miresme



Nutritia chineza are la baza patru principii fundamentale, legate de metabolism, care nu contravin sistemului de nutritie occidental, ci au doar un alt unghi de abordare: principiul celor cinci miresme; principiul celor cinci energii; principiul deplasarilor; principiul actiunii organice al alimentelor. 

Principiul celor cinci miresme se refera la faptul ca fiecare aliment are un anumit gust si ca, in general, aceste gusturi se impart in cinci: acru, amar, dulce, picant si sarat. Aceste gusturi corespund unei teorii din medicina chineza care se numeste teoria celor 5 elemente, potrivit careia cele 5 stari energetice fundamentale in univers care se aplica si corpului uman sint: lemnul, focul, pamintul, metalul si apa. Fiecare din cele cinci miresme, in ordinea de mai sus, corespunde celor 5 elemente exact in aceeasi ordine. Acestea se numesc miresme pentru ca ele au un anumit efect asupra organismului uman. 

S-a constatat ca alimentele acre au efect foarte clar hemostatic (in cazul unor hemoragii interne sau externe), efect constrictiv (diaree foarte mare) si reduc transpiratia excesiva. In categoria alimentelor acre sint incluse pruna, lamiia. Pe de alta parte, exista si alimente care nu au gustul acru, dar care au acelasi efect ca si cele cu gustul acru. Acestea intra in aceeasi categorie, care nu se mai numeste gust acru, ci mireasma acra: merele, caisele, carnea de rata (nu sint alimente acre la gust, dar au efectul celor acre - mireasma acra). 

Alimentele amare au un efect de reducere (efect antitermic) a temperaturii corpului in stari febrile, dar au si efect laxativ. Elimina acumularile de toxine din maduva, limfa, prin transpiratie, urina. In general, alimentele din aceasta categorie sint folosite in acest scop, de aceea toate alimentele care au gust amarui sau mireasma amara vor avea rolul lor important: salata verde, salvie, cimbru, papadie, cicoare. 

Alimentele dulci au rol de eliminare a efectului toxic al altor alimente. Exista alimente care au continut mai toxic (o buna parte din bauturile racoritoare fabricate pe cale chimica). Mireasma dulce poate anihila o parte din efectul toxic sau chiar complet. De asemenea, poate reduce efectele acute ale unor dureri. Printre alimentele cu mireasma dulce: stafide, migdale, cartofi, morcovi, dovleac, nuci. 

Alimentele cu mireasma picanta sint foarte utile pentru cei care nu transpira deloc sau suficient (ceea ce conduce la riscul acumularii de toxine in piele) si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. In aceasta categorie intra: ardeiul iute, piperul, usturoiul, ceapa, coriandrul, chimenul, simburii de caise (chinezii prepara multe mincaruri cu simburi amarui de caisa), coaja de mandarina, ghimbirul, coaja de grapefruit, menta. 

Mireasma sarata este foarte utila in tratarea tuberculozei (nodulilor limfatici). Are efect curativ, dar si stopeaza formarea adenoamelor si a tuturor tesuturilor dure. Efectul miresmei sarate este foarte puternic. Alimente din aceasta categorie: peste, fructe de mare (alimente care de la natura au un continut mare de sare), patrunjel.
 
(articol preluat de pe culinar.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.