(Menci), publicata in 2011
-rezumat-
| |
Mancati fara grija
| |
Urda cu marar
|
Legume sote
|
Salata de fasole verde cu usturoi
|
Legume la gratar
|
Salata de vinete
|
Legume la abur
|
Salata de leurda
|
Ghiveci de legume
|
Salata de ghebe cu usturoi
|
Mancare de stevie
|
Salata de ton
|
Mancare de urzici
|
Salata de rosii
| |
Salata de castraveti cu marar
| |
Salata de andive
| |
Salata de spanac
| |
Salata de papadie
| |
Salata de rucola cu rosii cherry
| |
Salata de varza
| |
Salata asortata cu ardei gras,
castraveti, rosii, ceapa | |
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
| |
Sos vinegreta
|
Mancati cu moderatie
|
Sos de usturoi(mujdei)
|
Rosii umplute cu branza
|
Sos de mustar
|
Ardei umpluti cu branza
|
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi
|
Supa de ceapa
|
Hrean cu sfecla rosie
|
Ciuperci umplute la cuptor
|
Supa de legume
|
Rata pe varza
|
Bors de fasole verde
|
Varza murata
|
Bors de urzici
|
Varza rosie murata
|
Ciorba de fasole
|
Castraveti in saramura
|
Ciorba de loboda
|
Muraturi asortate
|
Ciorba de praz
|
Paine de casa cu cereale si seminte
|
Ciorba de legume
| |
Mancare de mazare
| |
Mancare de praz
| |
Mancare de fasole verde
| |
Mancare de spanac
| |
2 ori pe saptamana
|
2 ori pe luna
|
Oua scrob
|
Salata de icre
|
Oua fierte moi
|
Supa de pui cu galuste
|
Oua romanesti(in apa)
|
Supa de gaina cu taitei de casa
|
Supa de cartofi
|
Taitei
|
Bors de gaina
|
Macaroane cu branza
|
Scrumbie in pergament
|
Macaroane cu nuci
|
Curcan la cuptor
|
O data pe luna
|
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar)
|
Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente
|
O data pe saptamana
|
Ciorba de potroace
|
Salata de praz cu ciuperci
|
Ardei(dovlecei) umpluti cu carne
|
Salata orientala de vara
|
Rasol de vita
|
Supa crema de legume
| |
Ciorba de vacuta
| |
Mancare de cartofi
| |
Iahnie de fasole
| |
Varza la cuptor
| |
Tocanita de pui cu legume
| |
Spaghete cu sos de rosii
| |
Plachie de crap
| |
Rasol de gaina
| |
Pulpe de pui la tava
| |
Orez
| |
Orez cu legume
| |
Orez cu ciuperci
| |
Cous-cous cu legume
| |
Mamaliga
| |
Mamaliga cu branza si smantana
| |
Gem de prune(fara zahar)
| |
Ocazional
|
Placinta cu mere
|
Cascaval pane
|
Placinta cu branza
|
Snitel de pui
|
Prajitura cu prune/caise/visine
|
Omleta
|
Gris cu lapte
|
Oua cu cascaval la capac
|
Orez cu lapte
|
Supa crema de mazare verde
|
Gogosi
|
Supa de vaca-consome
|
Papanasi
|
Bors de peste
|
Compot de prune/mere/piersici/pere/caise
|
Bors de miel
|
Ciocolata de casa
|
Ciorba de pui a la grec
|
Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
|
Ciorba de perisoare
|
Ocazional(de sarbatori)
|
Ciorba de burta
|
Sarmale in foi de varza cu carne de porc
|
Ciorba de fasole cu afumatura
|
Pulpa de miel la cuptor
|
Ciorba de oase de porc
|
Chec
|
Ostropel
|
Cozonac
|
Varza cu ciolan
|
Ocazional(rar)
|
Stufat de miel
|
Chiftele marinate
|
Limba cu masline
|
Pui prajit
|
Coltunasi cu branza de vaci
| |
Hering marinat
| |
Pasta de peste
| |
Peste prajit
| |
File de peste pane
| |
Mititei
| |
Limba rasol
| |
Muschi de vaca la tava
| |
Porc la gratar
| |
Piure de cartofi
| |
Cartofi taranesti cu kaizer
| |
Gogosari in otet
| |
Castraveti in otet
| |
Bulz
| |
Inghetata de vanilie
| |
Sarlota de vanilie/cacao
| |
Spuma de capsuni
| |
Crema de zahar ars
| |
Cornulete cu gem si nuca
| |
Sfatul lui Menci
|
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii indulcitori care au valoare nutritionala.
|
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele.
|
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire
|
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru salate si obisnuit pt prajire.
|
Modul de preparare "pane" este cancerigen
|
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
|
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel
|
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
|
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1"
|
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase
|
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau. Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita.
|
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase
|
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat.
|
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra
calitatile nutritionale |
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
|
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio. |
Piperul se macina pe loc
|
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber.
|
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
|
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane.
|
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici
de suprafata |
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa
|
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau in semisalbaticie.
|
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume.
|
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest.
|
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
|
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie
|
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
|
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa.
|
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
|
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori (mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
|
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus.
|
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.