duminică, 11 octombrie 2015

DECIZII CHEIE - Eliberare versus Condamnare

DECIZIILE CHEIE (DC)

  1. sunt acele decizii pe care le luam devreme in viata, in conditii de stres extrem
  2. fiindca sunt luate sub stres foarte mare care ne afecteaza toate deciziile din viitor, controleaza felul in care ne traim viata dupa ce le-am luat
  3. luate adesea in mod inconstient ele creeaza un mod de a interactiona cu ceilalti si cu viata, devenind parte din identitatea noastra
  4. uitam ca la origine a fost vorba de o ALEGERE 
  5. odata ce o identificam strategia, inerventia este sa o actualizam, sa o recreem, sa luam o alta decizie despre ce s-a petrecut in trecut care sa te imputerniceasca sa traiesti viata dintr-o noua perspectiva
ex: pentru familia mea eu...
ex: fac asta... inainte de a muri
ex: cat traiesc nu fac asa ceva

Uitam ca noi am facut acele ALEGERI, intr-o situatie de stres major.

Uneori avem de ales intre doua situatii pe care nu le vrem, insa parem a fi constienti ca spunem eu aleg ca asa ceva nu mai vreau in viata mea !!!

Inconstient, undeva in corp ancoram aceasta decizie prin niste senzatii de care cu siguranta nu suntem educati sa fim constienti. Si fiindca aceasta ancorare se va petrece ori de cate ori suntem in acea situatie ca sa ne ferim de senzatia neplacuta apasam singuri pe buton, pe tragaci si decalansam comportamentele din DC ca sa ne privam de suferinta si sa ne validam identitatea care le-a luat.

Care este nivelul urmator decizional al PUTERII INTERIOARE SI EXTERIOARE EMOTIONALE, ca adult CU ALTA VIZIUNE, ca om care deja a trecut prin viata, din experienta altora care nu au aceasta problema deja sti ca este posibil sa traiesti diferit, la un alt palier de intelegere, de decizie!?

Cum ti-a servit? ce ai obtinut in acest timp din decizia luata, pe langa suferinta?

Care e noua decizie, ce iti spui de acum inainte ca prietenul tau cel mai bun?

Deciziile cheie ne protejeaza de a fi raniti asa cum am fost la un moment dat, insa nu constientizam ca sunt o limitare, un autoblocaj, un  sabotaj in fata schimbarii, al increderii in viata, in curgerea ei !!!

Oriunde in corp simtim senzatia neplacuta a deciziei noastre, este locul unui inceput de deschidere, pe care daca am fi inchisi nu am fi capabili sa o percepem deloc. 

In special deciziile care ne afecteaza inima, capacitatea de a iubi neconditionat, de a ne deschide, de a ne abandona, de a invata, de a ne simti in siguranta, de a preda controlul tin inima in cusca, insa cusca e un spatiu, o deschidere de un anumit grad, insa tot o deschidere!

O inima inchistata, incarcerata, inlantuita este o inima care vrea sa se deschida si forta deciziei din trecut insa nu ii permite sa se deschida complet pana nu iei o alta decizie !!!

Cum percepi deschiderea acestui organ, a inimii tale? 
ex: baie calda in care cineva te tine in brate
ex: revarsare de energie
ex: reaxare musculara generalizata
ex: plutire, sustinere, lumina, caldura

Cu cat tabloul, metafora: cuvantul, poza, filmul sunt mai detaliate decizia noua este mai clara, mai concreta. O

Odata cu acest tablou apare si EMOTIA SAU EMOTIILE DESCHIDERII: ca acceptare, predare, abandon, pace, liniste, libertate, incredere, cooperare, sustinere, deschidere, dizolvare, uniune, jucausenie, rabdare, implinire, impacare, siguranta, sinceritate, compasiune, abnegatie, prietenie, vulnerabil, flexibil, focalizat, compact, protectie, iertare, veselie, comuniune, altruism, comunicare sincera, ascultate empatica, armonie, claritate, victorios, cuceritor, invingator, puternic, calm, atent, alert, blandete, vibratii de bine...

Odata percepute noile vibratii este utila atingere unei parti a corpului, un gest care sa ancoreze noua stare aparuta odata cu noua decizie !!!

Cum amprenteaza aceasta decizie vietile celor din jur, interactiunile tale?
Ia pe rand diverse fiinte cu care ai relationat intr-un fel dictat de DC initiala si vezi cum  se schimba comportamentele tale fata de aceste fiinte, locuri, situatii, pozitii din persepctiva noii identitati.
Cum te vad ceilalti odata schimbat in noua identitate?

!!! Natura DecizieiCheie este ca atunci cand o persoana se schimba, cand face o schimbare, aceasta se dovedeste a-i afecta pe toti cei din jurul lui, pe toti cei cu care interactioneaza !!!

Mergi apoi in trecut si vezi cine a luate aceleasi decizii ca si tine, de la cine ai invatat aceasta modalitate de protectie? De la cine ai luat aceasta invatatura inconstient de a te apara de ceea ce vinde spre tine cu potential de suferinta? 

ex: Cine a decis sa aiba asteptari inflexibile de la ceilalti, adesea si fara o intelegere prealabila? 
ex: De unde ai invatat sa te simti responsabil pentru altii, pentru fericirea lor sau sa ii crezi pe altii responsabili de fericirea ta?
ex: De unde ai invatat sa dai asteăptand sa primesti?
ex: De unde ai invatat sa vrei sa te controlezi sau sa ii controlezi pe altii, sau sa iti faci griji pentru ei crezand ca sti tu mai bine sau altii stiu mai bine pentru tine?
ex: De la cine ai invatat sa incalci spatiul celorlalti si sa permiti sa iti fie spatiu incalcat ca sa fie bine?
ex: De la cine ai invatat sa te critici sau sa ii critici pe ceilalti?
ex: De la cine ai invatat sa dai la nesfarsit ca sa meriti sa fi iubit si pe cand sa primesti iubire iti sabotezi fiecare moment de iubire crezand ca nu o meriti sau ca ceilalti te vor dezamagi intotdeauna?
ex: De unde ai invatat sa iei decizi in locul altora fara sa te fi verificat nevoile lor in prealabil?

Ancora din trecut este primul pas spre inchidere dar si primul pas spre deschidere spre altceva !!!

De acum TU ALEGI, tu selectezi cum celelalte fiinte pot sa aduca ceva in viata ta si tu poti fi acolo cu noua identitate, cu noul nivel de perceptie.

  • DECIZIILE CHEIE NE TIN PRIZONIERI pentru ca NOI SIMTIM ca INTOTDEAUNA trebuie sa fim asa, sau ca NICIODATA nu putem fi in alt fel.
Pozitionalitatile valideaza in noi Deciziile Cheie inconstiente.

Cand ReCREEZI o DC iti re-pretinzi alegerile. Aceasta iti readuce PUTEREA.

Pasii / Strategiile folosite:

1. Explicarea conceptului de Decizie cheie

2. Clarificarea deciziilor si cerintele implicate (ce astepti, deschiderea spre altceva mai eliberator)

3. Acceptarea tabloului / metaforei (cusca, carapace)

4. Reformularea tabloului / metaforei (orice senzatie e o deschidere, inchiderea este lipsa senzatiei)

5. Permiterea schimbarii (abandonul controlului, vulnerabilitatea...)

6. Ancorarea schimbarii in corpul fizic (sa iti aminteasca sa o actualizezi la nevoie, ca e alegerea ta, ca depinde de tine)

7. Expandeaza impactul (fiintele importante din viata ta)

8. Re-viziteaza scena initiala (sa vezi trecutul in noua lumina, sa intelegi ce optiuni limitate aveai atunci si tu si cei implicati fata de felul in care poti aborda acum viata)

9. Repeta senzatia din corp, cum e ea la nivelul urmator (cum simti deschiderea)

10. Stabilizeaza si intareste (e important sa o reiterezi, sa o faci disponibila si sa o aplici in viata de zi cu zi, clipa de clipa). 

Schimbarea ta ii va ajuta si pe cei din jurul tau care inspirati de tine au luat aceeasi decizie cheie sau pe care ai incercat sa ii convingi sa acea decizie a fost corect si ca acum te-ai updatat, te-ai actualizat si ca acea decizie cheie nu iti mai serveste ci produce limitare si suferinta.

Multumesc Mark si Magali pentru inspiratia din acest material.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.