In concluzie, daca vrei
sa fii sanatos, sa traiesti mult, sa te imbolnavesti rar, sa nu te mai simti
obosit, irascibil, fara vlaga si sa ai antioxidanti in corp, deci sa intarzii
imbatranirea si moartea celulelor corpului tau, afla tot despre dieta
alcalina si lista pretioasa a alimentelor alcaline (indicate) versus alimentele
acide (de care trebuie sa ne ferim cat mai mult).
Hiperaciditatea
si efectele ei nocive asupra sanatatii
O stare prelungita de
oboseala, uneori pâna la epuizare, poate fi semnul unor deficiente
sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier
sau alte minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie
pot avea drept consecinta o stare de oboseala. Dar oboseala mai poate avea o
cauza cât se poate de neasteptata.
“Ploaia acida a facut
vâlva in urma cu câtiva ani, omul acid va face in viitor”. Afirmatia
ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate –
bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei
hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si
morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea.
Autorul crede ca
migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele
si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta.
Sângele nostru are valori
pH de 7,35 pâna la 7,45, este asadar usor bazic. Valorile din urina pot oscila
intre 4 la oamenii foarte bolnavi si 8 la sugari. Dat
fiind ca rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai in vârsta,
la care functia renala incepe sa fie ingradita, hiperaciditatea este o problema
serioasa.
Imbatrânirea –
se mai spune – nu este nimic altceva decât intoxicarea continua cu depunerile
acide, pe care organismul nu mai reuseste sa le neutralizeze.
Care
sunt alimentele dietei alcaline?
Echilibrul intre
rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata.
Stresul, lipsa de
miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc
aciditatea din organism.
Consecintele
caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive,
slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism
sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si
perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale.
Pentru a nu se ajunge la
pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru
organism, pot fi luate o serie de masuri preventive. Se
intelege ca rolul esential in asigurarea echilibrului revine unei alimentatii
sanatoase. Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de
componente cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute insa grupele de
alimente care actioneaza intr-un sens sau altul.
Sa tii o dieta alcalina
inseamna sa consumi cu prioritate peste zi (peste 75%) acele alimente care iti
fac organismul mai alcalin. Daca consumi din alimentele acide,
cantitatea nu trebuie sa depaseasca 25% din tot ce mananci peste zi si sa te
asiguri ca la aceeasi masa mananci mai mult alcalin decat acid.
Sigur, in cazul
persoanelor foarte bolnave, alimentatia si obiceiurile de viata vor fi alcaline
100% pana la recapatarea starii de sanatate.
Alimentele
alcaline versus alimente acide
Fructe alcaline: stafide,
curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado,
struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu,
nectarine, masline negre, papaya, pere
Fructe acide: toate
conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate
conservate cu sulfura
Legume alcaline: ciuperci,
mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi,
praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti,
andive, patrunjel, pastârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan,
nap, vinete, leguminoase incoltite
Legume acide: ardei
iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor
germinate
Cereale alcaline: cereale
proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva:
pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care
genereaza exces de mucus in corp).
Cereale acide: produse
de patiserie, pâine alba, pâine integrala sau graham, amidon, aluaturi,
popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz,
orez, orz, secara, fulgi de cereale
Lactate alcaline: lapte
smântânit, kefir, zer, unt, frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca,
capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins
Lactate acide: parmezan,
brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt
cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata
Alimente gatite alcaline: legume
fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion,
supe de zarzavat si de radacinoase fara carne
Alimente gatite acide: mâncaruri
ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert
carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve
Dulciuri alcaline: suc
de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere
naturala in cantitate foarte mica
Dulciuri acide: dulciuri,
prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina,
aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza,
lactoza
Produse animale alcaline: oua
de prepelita, oua de rata
Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina
Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina
Bauturi alcaline: sucuri
de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor
sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)
Bauturi acide: toate
bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon
Diverse alcaline: aproape
toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare,
drojdie de bere (calup)
Diverse acide: muraturi
facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii,
mustar (pasta), curry, aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti,
glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum
Alimente uleioase
alcaline: ulei presat la rece de floarea soarelui sau de masline,
ulei de peste, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan,
castane, nuca de cocos proaspata
Alimente uleioase acide: ulei
rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte
coapte sau prajite, nuci, fistic
OBICEIURI CARE
ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia,
exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul
OBICEIURI CARE PRODUC
ACIDOZA: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn
insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania,
stresul, ura, revolta
Alimentele alcaline sau
neutre care genereaza aciditate: zahar, dulciuri,
majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si
zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul
Alimentele acide care
genereaza alcalinitate: lamaie, grape-fruit, otet
de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in
saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin acizii slabi
pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din
stomac.
Majoritatea fructelor au
o reactie chimica acida in laborator, dar nu acelasi lucru se petrece in corpul
uman, pentru ca in realitate ele devin alcaline prin metabolizare. In schimb
mierea si zaharul sunt alcaline, dar din cauza continutului mare de glucide
formeaza acizi.
Trebuie retinut faptul ca
in copilarie organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de
dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manânce, dar odata
cu inaintarea in vârsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus.
Benefica pentru
eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, de exemplu in sauna.
Sunt de asemeni recomandate inotul si mersul pe bicicleta.
Mineralele naturale
extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri marine, in special calciu,
vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru
alcalinizarea corpului."
Anatol Basarab - http://anatolbasarab.me/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.