miercuri, 11 aprilie 2012

Dioxina, otrava care ne pîndeste

Ne distruge sistemul imunitar, cauzeaza defecte genetice si ne îmbolnaveste de cancer. Este vorba de dioxina, substanta care l-a transformat peste noapte pe presedintele ucrainean Iuscenko într-o sperietoare. La noi, "consumul" nu este accidental. Sîntem intoxicati sistematic.


Deseurile distruse fara de lege, incineratoarele vechi sau fabricile de materiale plastice fara filtre genereaza în mediul înconjurator dioxina, cel mai otravitor compus chimic artificial. Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV), Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si sectiile zonale de control reziduuri (Iasi, Galati, Timis, Dolj, Suceava, Constanta) efectueaza analize pentru determinarea dioxinelor din alimente si furaje. Exista un ordin privind normele minime si maxime, însa oficialii ANSV nu au oferit date concrete privind depasirea nivelului de dioxine din mediu. Tinînd cont de numeroasele surse de poluare, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, dr. Gheorghe Mencinicopschi, afirma ca nivelul de dioxina este, în foarte multe zone din tara cu probleme grave de poluare, peste normele admise de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).


Expertii OMS recomanda ca doza zilnica tolerabila pentru organism 10 pg (picograme)/kilocorp/zi, ceea ce înseamna ca, la o persoana de 70 kg, doza tolerabila este de 700 pg/zi. De curînd însa, pentru cea mai periculoasa dioxina din mediu (2,3,7,8 TCDD), doza a fost reevaluata, din cauza toxicitatii, si s-a ajuns de la 10 la 1-4 picograme /kilocorp/zi.
Incineratoarele si deseurile, sursele principale de poluare În România, sursele de poluare cu dioxina sînt extrem de numeroase. "Dioxinele pot proveni din procese chimice, de la combinate chimice, de la procesele de combustie - crematorii, incineratoare, din arderea cauciucurilor uzate sau a maselor plastice - mai ales în mediul rural, unde sînt folosite pentru încalzire. Fumul de tigara si statiile energetice care folosesc combustibil fosil (carbune, petrol) sau derivati (motorina), dar si gazele de esapament ale masinilor sînt alte surse de contaminare pentru mediu", mai declara directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, Gheorghe Mencinicopschi. Surse de dioxine sînt si fabricile de hîrtie. România este printre ultimele tari europene care nu are un sistem public de reciclare a deseurilor. Se folosesc metode clasice de distrugere a gunoaielor (cu foarte putine exceptii, în toata tara sînt doar cîteva gropi ecologice). Cantitati mari de deseuri, care produc emisii de dioxine, continua sa fie arse si îngropate.





Lista alimentelor care contin dioxina


Dioxinele se gasesc peste tot în mediul înconjurator si sînt foarte greu biodegradabile. Sursa prin care oamenii ajung în contact cu ele o reprezinta alimentele. Cum ajung în organismul uman? Mai întîi se depun în sol si polueaza apa si plantele, dupa care intra în lantul alimentar. Plantele devin furaje pentru animalele domestice si salbatice. Cum dioxina este solubila în grasime, se gaseste mai ales în carne si produse lactate. Potrivit US Enviromental Protection Agency, cea mai mare cantitate de dioxine o întîlnim în carnea de vaca. Urmeaza laptele si derivatele sale (iaurt, smîntîna, unt etc.), carnea de pui, porc, peste, ouale. Cu cît animalul traieste mai mult, cu atît acumuleaza mai multe dioxine (este cazul carnii de vaca).

Prea multe solutii sa scapam de dioxine nu avem, cu exceptia eliminarii surselor poluante. Nici macar cu o dieta vegetariana nu scapati de riscul de a va intoxica cu periculoasele substante, fiindca acestea ajung si în vegetale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.